2007

Varmt välkomna till 

Föreningen Norden Örebro!

Tillbakablickar

2007

Vi var ungefär 35 personer som smet från höstmörkret till julsupén på ArkivCentrum, där Adina Näppi, med enkla medel, skapat ett vackert och trivsamt matbord.


Göran Henriksson hade som ”chef de cuisine” i samarbete med ”Bondbönan” åstadkommit en måltid, som dels innehöll kära julbekanta – sillar, skinka t.ex. – men också finsk kålrotslåda och det prisade grova rågbrödet. Till sin hjälp vid den underhållande presentationen av läckerheterna nyttjade han måltidspoesi av Alf Henrikson.


Kvällens föredragshållare, Ann-Sofie Ohlander, berättade personligt och humoristiskt om varför hon älskade Finland. Det visade sig vara en kärlek med en rörande bakgrund i barndomsminnen, som bar vidare till studier och arbete under flera perioder i Finland. Det hade givit henne inblickar i och kunskaper om det finska samhället. Vi var nog många som lärde oss en hel del om vår östra granne som vi har så mycket gemensamt med och ändå är oss så okänd.


Ann-Sofie Ohlander och Eva Bellsund

Maj-Britt Hammargren

Ett oväntat inslag var Åke Åkessons spontana och djupt engagerade berättelse om sitt barndomsminne av Harry Martinson. En kväll under vinterkriget 1940 talade Martinson i sin – och Åke Åkessons – hemsocken Jämshögs kyrka om nödvändigheten av att Sverige gav Finland sitt stöd. Pacifisten Harry Martinson kände sig trots allt tvungen att tala för bistånd också med män och vapen i Finlands svåra stund.


Sedan framförde Maj-Britt Hammargren en novell av Maria Jotuni, ett rörande, roande och skarpsynt kvinnoporträtt.


Stämningen var mycket god vilket väl dessa bilder kan bestyrka.