2009

Varmt välkomna till 

Föreningen Norden Örebro!

Tillbakablickar

2009

Europadagen i Örebro 2009

På uppdrag av föreningen Nordens generalsekreterare Mats Wallenius gjorde Örebroavdelningen en markering av Europadagen den 9 maj i år. Det blev ett strålande fint samarbete med Internationella kontoret i Örebro kommun, den kommunala biografen Roxy, Örebro läns folkmusikförbund och UNIFEM (FN:s utvecklingsfond för kvinnor).


Den 9 maj var det datum då den Europeiska unionen föddes, vid en tidpunkt då hotet om ett tredje världskrig oroade hela Europa. Denna dag framlades den deklarationen som ligger till grund för instiftande av unionen. De inledande raderna är:


”Vi kan bara värna om världsfreden genom kreativa ansträngningar i samma storleksordning som de faror som hotar denna fred.”


Det var med dessa ord som ordföranden Eva Bellsund välkomnade deltagarna på mötet lördagen den 9 maj i café Roxy. Fred måsta man arbeta för, och vi vill lyfta fram de ansträngningar vanliga människor gör och hur man hittar vägar för att återuppbygga freden i vardagen. Här kan bland annat musiken hjälpa till eller andra verktyg för att handtera konflikter.


Först ut denna dag var en av Nordens styrelseledamöter, Radmila Johansen, som berättade om sin fleråriga korrespondens med musikredaktören i Radio Split, hur hon som serb, upplevde situation på Balkan före och efter kriget. Ordföranden i Örebros folkmusikförening tog upp den tråden och talade om den folkliga musiken som återskapande kraft för glädje och gemenskap. Johan Rinman inspirerade alla positivt med sin lättillgängliga och charmerande föreläsning om NVC (Nonviolent Communication), en metod för konfliktlösning. Dagen avslutades med festlig musik av Örebro-gruppen Carte Blanche, som tillåter sig det mesta av gränslösa övergångar över balkaninspirerade rytmer.


Moderator för dagen var Magnus Wetterholm, skådespelare och konstnärlig ledare för Stadra sommarscen i Bergslagen, som alltid gör publiken lycklig och det 40-tal människor som hade samlats i Roxy´s café denna lördag eftermiddag var verkligen nöjda!


Det blir förhoppningsvis en fortsättning i Örebro nästa år med fokus på Frankrike, Sverige och Norge. Då firar nämligen staden 200-årsjubileum för riksdagen i Örebro1810, när Marskalken Bernadotte valdes till svensk kronprins. Och som en tanke, är ett av årets tema för Örebro 2010; ”Fred, frihet och demokrati”.


Magnus Wetterholm och Eva Bellsund