2012

Varmt välkomna till 

Föreningen Norden Örebro!

Tillbakablickar

2012 – Våren

Bokmässa

Nordiskt gästabud

Föreningen Norden var representerad när Bokmässan i Örebro slog upp sina portar i Conventum Arena den 13 april. Föreningen delade bord med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kvällen inleddes med en information om Helsingforsavtalet av vår ordförande Torgny Larsson.


Därefter kåserade vicerektor och docent Agneta Blom från Örebro universitet över temat ”Åland ett Ö-land?”


Vi intog gemensamt en måltid på temat »Åländsk mat« med fisksoppa och åländsk pannkaka.


Ett 20-tal personer deltog.



»Åland bortom färjorna«

Åland var i fokus när Föreningen Norden i Örebro i samarbete med ArkivCentrum och NBV onsdagen den 14 mars bjöd in till en föreläsning om det unika och självstyrande finska landskapet på gränsen mellan Östersjön och Bottenhavet.


Gunnar Westerholm, informationssekreterare på Ålandskontoret i Stockholm, föreläste och visade bilder från det svenskspråkiga öriket. Han gjorde historiska tillbakablickar från 1809 när Sverige förlorade Finland och därmed Åland till ryssen till dagens status som autonomt demilitariserat landskap inom Finlands gränser. Han berörde Ålands politiska landskap, dess näringsliv och turistiska företräden. Närmare 60 personer åhörde föredraget.


Gunnar Westerholm, föreläsande informationssekreterare som arbetat för Ålands landskapsregering sedan 1997.

Årsmöte

Årsmötet ägde rum tisdagen den 21 februari i Margareta Festvåning.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar talade Föreningen Nordens generalsekreterare Bo Andersson (f ö bördig från Örebro) om pågående och kommande Nordensamarbete.


Vi fick lyssna till ett knippe nordiska musikstycken framförda av en trio bestående av Elain Olsson (piano), Helene Wallin (violin) och Per Göran Schill (violoncell).


Kvällen avslutades med en lätt supé.


2012 – Hösten

Julmys

Ovan: En välkomstdrink nordister emellan. Fr v Nils Gunnar Peterson, Eva Sintring och Torgny Larsson.


T h: Kvällens föredragshållare Åke Pettersson.


Nedan: Efter maten bjöds det på kaffe och blåbärspaj.


Till Föreningen Nordens i Örebro julmys den 7 december fick vi besök av tidigare ställföreställande chefen för Nordiska Rådets parlamentariska sekretariat, Åke Pettersson, som kåserade om Grönland, som han under 80-talet hade fortlöpande kontakt med och dess hjemmestyre, dvs den politiska ledningen på Grönland.


Under den tiden gjorde han bl a en lång resa längs Grönlands västkust för att lära känna området. Han diskuterade också ingående Grönlands relationer med EU och Kanada. Även sedan dess har han följt Grönlands utveckling.


Åkes föredrag omgavs av en julmenyn bestående av varmrökt lax med romsås och potatis, samt blåbärspaj med grädde.


Ett 40-tal medlemmar deltog.


Kura skymning

Liksom tidigare år kurade vi skymning i samarbete med Örebro stadsbibliotek måndagen den 12 november på Café Mummel och Mums. Årets tema var »Mångfald i Norden«. Medverkade gjorde skådespelare Gunnar Uddén, som läste ur romanen »Hallonbåtsflyktingen« av Miika Nousiainen.

Vår Nordenresa till Oslo

Europeiska språkdagen

Per Ledin professor i svenska språket på Örebro universitet berättade om nordisk språkgemenskap när Föreningen Norden i Örebro i samarbete med ArkivCentrum och Studieförbundet Vuxenskolan höll höstens första föreläsning onsdagen den 26 september.


Ett 20-tal personer hade trotsat höstrusket utanför arkivets föreläsningssal för att med anledning av den europeiska språkdagen få lära sig mer om de nordiska språken, dess gemensamma historia, ländernas språkpolitiska mål och en tänkt framtid för den nordiska språkgemenskapen: Reduceras den till en norsk-svensk historia eller går den stärkt ur nutiden och blir en modell för EU:s språkpolitik?


Den som lever får se.