2014

Varmt välkomna till 

Föreningen Norden Örebro!

Tillbakablickar

2014 – Våren

Nordiskt gästabud

Nordiskt gästabud i Rosengrens skafferi. Örebro kommuns kvalitetsprismottagare Niklas Sörensen och Susanne Andersson informerade om sitt arbete med skolmaten i Örebro.

Lördagen den 22 mars inbjöd föreningen till Nordiskt gästabud i Rosengrens skafferi, inrymt i Örebro läns museum. Temat för årets gästabud var nynordisk mat.


Örebro kommuns kvalitetspris »Nya Steg« gick 2012 till skolrestaurangerna i skolområde sydost för deras systematiska utvecklingsarbete med klimatsmart mat som lagas från grunden. Kvällens aktivitet var en presentation av hur man arbetar. Niklas Sörensen och Susanne Andersson från Adolfsbergsskolan respektive Mariebergsskolan informerade oss om sitt arbete med skolmaten.


Nynordisk mat serverades på det nordiska gästabudet.

Årsmöte

Föreningens årsmötet den 25 februari ägnades i stor utsträckning åt turism. Där i Margaretas Festvåning i Örebro var Magnus Nilsson, VD för Gustavsvik och ordförande för Svensk Turism, och talade om »Nordisk turism och kommande utveckling av Gustavsvik«.


Han hade stora visioner för Gustavsviksbadet. Antalet besökare ska upp till svindlande 1 miljon till år 2020. För att nå dit tänker man investera 100 miljoner de kommande åren. Turism är nämligen den snabbast växande inkomstkällan, inte bara för Örebro, utan för landet i dess helhet. Turismen drar redan i dag in mer pengar än bilexporten och järn- och stålexporten tillsammans.


Föreningen Nordens ordförande Torgny Larsson och Magnus Nilsson från Gustavsvik Resorts AB.

Under årsmötesförhandlingarna omvaldes Torgny Larsson till föreningens ordförande för 2 år. Elisabet Andersson och Gunilla Björling omvaldes till ordinarie styrelseledamöter på likaledes 2 år. Som ny i styrelsen invaldes Ulla Berg.


Kvar i föreningens ledning är Yvonne Bergman, Liz Hultgren, Kjell Lund, Lars Norling och Carina Oskarsson.


Revisor Åke Ericsson omvaldes på 2 år.


Även valberedningen fick förnyat förtroende, dvs Bo Fransson, Ulla-Britt Eklund och Gunnel Erkman.


Tryggvi Adalsteinsson, som i och med årsmötet lämnade styrelsearbetet efter många år, avtackades för sina insatser.


Den glömda historien

Kvällen avslutades med en lättare supé.

Journalisten och programledaren John Chrispinsson drog fullt hus på ArkivCentrum torsdagen den 23 januari. Rubriken för hans föredrag var densamma som på hans senaste bok: »Den glömda historien. Om svenska öden och äventyr i öster under tusen år«. Det är historien om de områden på den östra sidan om Östersjön som under lång tid var en del av det svenska riket.

2014 - Hösten

Julmys

Fredagen den 4 december firade vi norsk jul på ArkivCentrum tillsammans med kurdiska gäster. Allt (nästan) som hör till ett norskt julbord stod till vårt förfogande, dvs ribbe med rotmos, köttfärsspett, Jansson, julskinka, prinskorv, sill, goda röror, sallader och allt vad det var.


En variant på ris à la Malta och en julkaka med kaffe avrundade det hela.


Det traditionella jullotteriet, som avslutade kvällen, var större än någonsin.


Hövding med fru från Gammeldanskens vänner bistod med årets kulturinslag.


Kura skymning

Måndagen den 10 november kurade vi skymning i Axbergs hembygdsgård. En betydligt större publik än väntat hade bänkat sig framför brasan denna mörka och regntunga afton. Årets tema var »Troll i Norden«. I vanlig ordning medverkade skådespelaren Gunnar Uddén, som läste ur Tove Janssons bok »Pappan och havet« och Stefan Spjuts roman »Stallo«.

Carl Anders Lindstén och Gunnar Uddén i samspråk innan högläsningen.


Film: »Optimisterna«

Det var i stort sett fullt hus när vi tillsammans med PRO Kultur den 16 oktober såg den norska feel good-filmen »Optimisterna« på Bio Roxy. Efteråt samlades en liten tapper skara för gemensamt kaffe och information.

Barnfattigdom i Norden

Fil.dr. Anders Trumberg, strategisk planerare vid Örebro kommun, föreläste den 9 oktober om barnfattigdom i Norden under titeln »Barn i ekonomiskt utsatta hushåll«. Vi höll till i ArkivCentrums lokaler.


Trumberg inledde med att beskriva vad fattigdom är, dess olika former, orsaker, effekter och mått. Han redogjorde för utvecklingen i Norden, Sverige och Örebro. I Örebro märks barnfattigdomen tydligast i de

s k miljonprogramområdena. Över 3 000 barn omfattas där av fattigdomsbegreppet.


Nordisk magi på Stadra

Söndagen den 24 augusti arrangerades »Simsalabim – mötesplats Nordisk magi, en magisk trollerifest för hela familjen« på Stadra sommarscen.


Biljetter fanns reserverade för medlemmarna i Föreningen Norden i Örebro län och en dryg handfull av oss infann sig för att glädjas åt och imponeras över förtrollande konster.


Artistuppbådet bestod av Malin Nilsson från Sverige, Kim Andersen från Danmark, Thorsten Andreassen från Sverige och Shane Cobalt från Kanada.


Efter föreställningen samlades vi i bergslagsherrgården, där Magnus Wetterholm bjöd på kaffe och gav en återblick från förbundsmötet på Biskops-Arnö.