2015

Varmt välkomna till 

Föreningen Norden Örebro!

Tillbakablickar

2015 – Våren

Nordiskt gästabud

Lördagen den 21 mars förlustade vi oss åter vid matkarotterna. Den här gången i form av 2015 års upplaga av Nordiskt gästabud, avhållet i Stadsträdgårdens glashus. Medelhavsinspirerad mat stod på buffémenyn.


Lennart Axelsson, ledamot i Nordiska rådet, berättade om sitt nordiska engagemang.

Årsmöte

Årsmötet hölls på Margareta Festvåning i Örebro tisdagen den 24 februari.


Yvonne Bergman, Lis Hultgren och Kjell Lund omvaldes till ordinarie ledamöter i styrelsen.


Som nya ledamöter invaldes Maria Haglund och Magnus Persson.


Elisabet Andersson avtackades efter en mångårig sekreterarsyssla och fick motta en bok, choklad och kram. I hennes ställe invaldes Fredrik Wallin.

Förutom Elisabet lämnade Lars Norling och Carina Oskarsson styrelsearbetet. Ordföranden tackade för deras insatser.


Bo Zetterlund omvaldes som revisor.


Sandra Almqvist, projektledare för Örebros 750-årsjubileum, gästade och berättade om jubileet och dess olika uttryck under innevarande år.


Föreningens ordförande Torgny Larsson och Sandra Almqvist.

Efter årsmötet serverades en sedvanlig supé.

2015 – Hösten

Julmys

Fredagen den 4 december utspelade sig Föreningen Nordens traditionella julmys på ArkivCentrum. I år hade vi svenskt/norrländskt mattema. Och vi hade anlitat samma fantastiska cateringföretag som vi gjort de senaste två åren. Det blev ett innehållsrikt julbord med bland mycket annat västerbottenost-sill, rökt lax-cheesecake, älgköttbullar, rökt hjortstek m m m m.


Som programpunkt fick vi lyssna på Region Örebro läns senior rådgivare, Magnus Persson, som föreläste under rubriken »2 timmar tåg Stockholm-Oslo?«.


Som vanligt förekom också ett innehållsrikt lotteri!


Kura skymning

I novembermörkret tändes måndagen den 9:e samtidigt tusentals ljus i hela Norden och de baltiska länderna. Det var den stora högläsningsdagen under rubriken »Kura skymning«.


Föreningen Norden i Örebro samlades tillsammans med Axberg-Hovsta Hembygdsförening i en fullsatt Axbergs hembygdsgård till en stämningsfull afton.


Med temat »Vänskap i Norden« var syftet att lyfta fram en mångfald av vänskaper och vänskapsband som finns mellan människor, generationer, länder och kulturer.


I vanlig ordning medverkade skådespelaren Gunnar Uddén, som läste ur Islänningasagorna och ett stycke ur Selma Lagerlöfs »Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige«, den känslosamma berättelsen om Åsa gåsapiga och lille Mats.


Efteråt bjöd Föreningen Norden på fika och ordnade med ett lotteri.


Sedan 2013 är Örebro ett finskt förvaltningsområde. Det innebär bl a att finsktalande medborgare har rätt att använda det finska språket i kontakter med kommunen. Merja Polet är ansvarig för detta inom Örebro kommun.


Tisdagen den 20 oktober berättade hon på ArkivCentrum mer om vad detta innebär i praktiken.


Örebro – ett finskt förvaltningsområde

Bio: »Svenskjävel«

Tillsammans med PRO Kultur såg vi den 23 september det norsk-svenska relationsdramat »Svenskjävel« på Bio Roxy . Ett 50-tal var vi allt som allt.


Filmen utspelar sig runt en svensk landsortstjej som söker lyckan i det nyrika Oslo.


Johan Mollberg från Roxy presenterade den anrika biografen, tillkommen 1913 och numera kommunägd.